30 maj 2015

Så himla vackert

Byggnadsarbete pågår - Brf Kapelle



Jag läser följande i faktabladet som Riksbyggen gett ut (s. 8): "För att utöka villakänslan får varje bostad egen ingång och för att skapa sociala synergier ställs husens entréer mot grannhusens uteplatser." Jag tänker mig att den enda sociala situationen som kan tänkas uppstå är att grannarna känner att de måste hälsa på varandra de gånger någon använder entrédörren samtidigt som någon annan hänger på sin uteplats. Om de lär känna varandra kanske man kan snacka någon minut på väg hem/ut, men att kalla det sociala synergier...? Missar jag något?

29 maj 2015

Emaus nya parkering


Där är den då, den nya parkeringsplatsen på Emaus.

Gillar jag den? Absolut inte. Blev det bättre än jag förväntat mig? I viss mån, ja. Är det snyggt där efter att man grävt och grejat? O nej. Är det ändå värt ett besök? Absolut.




27 maj 2015

Den bästa kartan

Händer det ibland att du befinner dig på en plats som du inte har någon aning om namnet på?

Då vill jag tipsa om kommunens turistkarta, eller "adress och fritidskarta" som den också kallas. Kartan hittas på denna sida, och direktlänk finns här. Några minuters rolig läsning samt ett par aha-moments utlovas

- Tillägg 2017-07-21 -

På grund av att Uddevalla kommun gjort om sin hemsida finns kartan inte längre där.

Däremot finns den här istället.

Villor på vägen



Vitsippspromenad


Det är redan sommar, men för drygt en månad sedan såg det ut så här - vidsträckta hav av vitsippor, och mjuka kuddar man vill vila huvudet på.














25 maj 2015

Voffor gör di på detta viset, Lejas?


Jag har aldrig tänkt på det tidigare, och jag skulle nog aldrig ha tänkt på det heller om min skarpsynta syster inte påpekat det...

Den där reklamen från Lejas café... Motivet består av en halv bild spegelvänd. Och det stör mig. Varför kunde man inte ta en hel bild från början? Fanns inte tillräckligt många fat och bakverk tillgängliga?

Nu tänker jag på det varje gång jag ser den.

Böljande gräs

Det känns fortfarande konstigt att se så mycket grönska överallt. Jag antar att jag saknat det mycket mer än jag själv förstått. Bara en sådan sak som att kunna se högt gräs bölja... vilken ynnest!

Vår vaktmästare drog ut gräsklipparen idag. Klippt gräs kan inte bölja, men att någon klipper det betyder att det växer. Vilken härlig tid vi lever i!

17 maj 2015

"Namnen bakom kvarteren i Uddevalla"


Jag lånade boken på bilden från biblioteket.

Det är en rolig och trevlig bok att läsa, även om den upprepar sig en del och riktar sig till en grupp människor som jag inte har mycket gemensamt med (vem minns de underbart varma fårskinnen om vintern när man var i det militära?!). Desto mysigare är det då med det direkta och personliga tilltalet, som om man lyssnade på en härlig gubbe som berättar om minnen och anekdoter med ursprung i centrums kvartersnamn.


Av en slump började kommunen byta ut gatuskyltar i centrum strax efter att jag lånat och läst boken. Kvartersnamn verkar ha framtiden för sig helt enkelt. Säkert blir fler nyfikna på namnen när de blir väl synliga.


Jag får en alldeles speciell bitterljuv känsla när jag läser om byggnader som den gamla teatern och Kampenhofs bomullsspinneri. "En av landets vackraste fabriksbyggnader" står det beskrivet om just Kampenhof, och jag blir sån där att jag så gärna hade velat se den, uppleva den och njuta av den precis som äldre uddevallabor haft möjlighet och glädje att få göra.

Enda sättet att trösta sig är att tänka på de fina byggnader som än så länge faktiskt står kvar, trots flera år på nacken. (En nacke som diverse fastighetsägare ibland helst verkar vilja vrida om så hårt det bara går...)