29 april 2015

Första gången vid Hogsjön!


Hogsjön har alltid varit lite av en mytisk plats för mig. Jag har vetat att den finns, där bortom Bjursjön, och jag har hört att det ska vara fantastiskt vackert där. Ändå har det aldrig blivit av att jag gått dit. Sedan en tid tillbaka har jag verkligen längtat efter att få uppleva Hogsjön, och jag letade till och med efter bilder på Internet för att se hur det ser ut. Jag hittade inga.

Men så kom dagen som jag längtat efter. Ödet (och lite mild envishet) förde mig och min syster till Bjursjön, och sedan ännu längre. Jag hade trott att vägen mellan Bjursjön och Hogsjön skulle vara precis som Lelångebanan brukar vara, men oj, så fel jag hade!

Hela vägen var som ett magiskt drömland med sjungande rödhakar i varje träd, en ringlande snok i det torra gräset och en mystisk göl med blodrött vatten. Med andra ord, det bådade gott inför slutmålet.





Sedan låg den plötsligt där. Hogsjön. Vidsträckt och glittrande.



Visserligen dundrade lastbilar fram på länsväg 172 på andra sidan, och massiva el-ledningar korsade landskapet, men det spelade ingen större roll. Det var det här jag längtat efter att få se, och jag var glad. Ja, jag var upprymd.



Men det blev ännu bättre än jag någonsin förväntat mig. Det perfekta vårvädret gjorde så klart sitt till, men det gjorde också kanadagässen. Det var nämligen första gången jag såg - och hörde - sådana.


Det allra häftigaste var dock ormvråkarnas luftbalett, långt där uppe, mot den vårblå himlen. Så högt upp flög de att de inte längre syntes med blotta ögat, och bara knappt med kikaren. Den som minns mitt inlägg från Skalbankarna förra sommaren förstår att just ormvråk ger mig gåshud. Kanske är det för att jag än så länge bara är en nykläckt skådare, men det är en så häftig fågel att se! Jag skulle kunna titta på dem längre än de brukar behaga stanna i sikte.



Hogsjön kommer nog att fortsätta vara en mytisk plats för mig, men nu på grund av helt andra anledningar. Jag längtar efter att få se sjön höljd i sommargrönska, i höstfägring och ja, till och med under ett tjockt lager av snö och is.

19 april 2015

Vår vid Skalbankarna










En vårpromenad till Skalbankarna avslutas med fördel med glass. Just den här dagen: en nyhet! Daim choklad. 7/10.

15 april 2015

Vi är alla nysvenskar?

Jag har funderat på en sak... Det ska inte tas på fullt allvar, även om det teoretiskt är fullt möjligt... Men... Tänk om Uddevalla blir diskriminerat?

Lite samma idé presenterades i en insändare i Bohusläningen några dagar sedan. Där menar man att ingen för Uddevallas talan på riksnivå. Jag funderar på om det också kan bero på att riksnivån inte tar Uddevalla på allvar.

Det är svårt att inte fråga sig varför Uddevalla ofta drar det kortaste strået till förmån för Trollhättan. Högskolan, NÄL, dubbelspår till Göteborg. Alla vet att det finns en rivalitet mellan Uddevalla och Trollhättan, och alla vet att den "alltid" funnits. Och det verkar som att Trollhättan går vinnande ur de flesta strider. Varför är det så?

Uddevalla blev svenskt 1679. Trollhättan har varit svenskt sedan åtminstone 1000-talet. Nu kanske nån tänker "men snälla du, du tror väl inte att det spelar någon roll?!" Frågan är snarare, kan vi vara säkra på att det inte spelar någon roll??

Månen och moln