31 december 2012

Adjö, 2012

Bilden är tagen 21:a december. Det var kallt.
Bilden är tagen 22:e december. Det var inte riktigt lika kallt.

21 december 2012

Södra Hamnen i skymning


En skön jul för alla?


När datumen i december börja glida in på tjugo-nånting börjar det brinna i knutarna. Har man inte fixat alla julklappar än, så börjar det bli hög tid (förutsatt att man vill ge julklappar på julafton). Sista-minuten-klapparna brukar kännetecknas av en viss könlöshet, då det ska vara något som funkar att ge bort till de allra flesta.

Nu när det är 21a december har centrumhandlarna, i sin julbroschyr, så klart ett förslag på vad man kan köpa, så här innan de absolut sista, skälvande minuterna: glidmedel.


Jag vet att det är omoget, men jag kan inte låta bli att fnissa lite. Jag börjar tänka på alla möjliga situationer där någon har köpt glidmedel att ge bort i julklapp - och alla de reaktioner som kan bli resultatet.

För man köper knappast glidmedel till sin chef. Förmodligen inte heller till sina syskon, fastrar och morbröder eller kusiner. (Kanske är det tänkbart om man vill göra det lite pinsamt för dem vid klappöppningen. Eller om man har en etablerad kontakt mellan sig där man vet att glidmedel är svårt eftertraktat)

Då återstår de som redan har någon sorts sexuell relation. En relation där det är bekräftat sedan läge att det inte kan bli nån rajtantajtan utan glidmedel. Punkt. Att ge glidmedel till en partner som inte uttryckligen efterfrågat det, kan nämligen bli en mindre förolämpning om man har otur.

I vilket fall; här är fyra egenhändigt komponerade julklappsrim för alla som vill lägga glidmedel under granen i år.
När saker och ting börjar hetta till
och du märker att du inte längre kan sitta still
Ta då fram det här
tillsammans med den du håller kär


Pust, flås, stön och flämt
Detta kan inte vara ett skämt
Vips! går det i en väldig fart
och kanske blir det underbart


Älskade sockergryn, fantastiska du
Mina känslor för dig blir tydliga nu
Slit upp pappret, låt oss rymma
det börjar ju redan att skymma


Inget pliktskyldigt guldhalsband
Ingen resa till fjärran land
När du senare träffar på ditt ex
kan du säga: allt jag fick var sex

12 december 2012

Uddevallabon was here: Göteborg


Tidigare i veckan följde jag Bohusbanan söderut till Göteborg för lite julshopping. Även om jag hade tänkt ta mycket fler bilder, så blev det inte av. Det fanns liksom så mycket annat att göra. Som ni ser besökte jag Haga. Må hända stereotypt, men jag tycker det ser trevligt ut där. Inte minst för att Skansen Kronan tornar upp sig över stadsdelen och lockar på mig med sin tillsynes omöjligt långa trappa.



När jag ser långa trappor som svindlar sig uppåt grips jag av en svår längtan att få följa dem upp. Ni vet nog hurdan jag är vid det här laget; jag älskar berg, och jag älskar utsikter. Så visst har jag gett mig hän åt Skansen Kronans frestelse. Några år sedan tog jag bilden nedanför från toppen (med min mobilkamera). Det är en mäktig känsla att få vara där uppe. Jag blir aldrig riktigt klar, utan vill stanna lite till.


Mitt på blanka dagen ter sig julstaden Göteborg tämligen tam (även om den internationella marknaden i Bältespännarparken var både spännande och rolig). Däremot finns det som vanligt kvarter av massiva stenhus att titta på. Visst, man både ser ut och känner sig som en bonne när man går med munnen halvöppen och ser sig omkring på alla pampiga byggnader, men vad spelar det för roll egentligen? Jag kommer ju att vara en bonne i göteborgarnas ögon oavsett vad jag gör. Att fejka ett blasé yttre är inte riktigt min grej. Det känns som att man missar så mycket roligt då.

Tyvärr hann jag inte besöka Lorensbergs villastad den här gången, men jag såg det på lite avstånd, och det räcker rätt långt det med.


När jag rotade bland gamla mobilbilder hittade jag även en bild av Oscar Fredriks kyrka. Kyrkan är magnifik. Den ser snudd på malplacerad ut, även i området som annars är knôkat med imponerande byggnader.

Ack, hur kommer det sig att det finns så mycket vackert här i världen?


Förresten. Tågen var det inga problem med. Alls.

08 december 2012

Gammaldags jultorg, lördag


Det blev gammaldags jultorg i år igen, och med snön och kylan och solen kunde det knappast ha varit bättre förutsättningar. Det doftade glögg och rök, och de flesta verkade glada. Speciellt den Västsvenska Tomteorden, som öste på så hela vagnen gungade.

Men det där med att torghandlarna skulle vara klädda som på 1920-talet, det är tyvärr bara båg.