31 oktober 2011

Katt - igen


Det visade sig att jag träffat på katt en gång tidigare, närmare bestämt ett halvår sedan.

Fråga mig inte hur jag insåg detta.

27 oktober 2011

Besvikelsen på Kålgårdsberget


Ett annat bergsäventyr som gick av stapeln redan förra månaden var dock något av en besvikelse. Visserligen var jag väl medveten om att det var dimmigt, och att det redan hade börjat skymma, men jag hade nog ändå förväntat mig någon sorts utsikt som inte var skymd av träd, buskar och sly.



Eller har jag blivit lurad? Finns det en annan utsiktsplats på Kålgårdsberget? Det går ganska fina trappor hela vägen upp i alla fall, så nog borde jag ha hamnat rätt... Hur som helst, när jag klättrade upp i det lilla tornet som också finns på toppen kunde jag se lite mer av omgivningen (och dimman).

Ah, den glittrande motorvägen...
Uddevalla insvept i höstdimma.
Jag fick mig en närmare titt på masten också. Inte helt fel.
På väg ner igen; polishuset, musikskolan och ett tåg inne på Uddevalla Östra.

26 oktober 2011

Skandalen som borde ha uteblivit

Det har varit lite snackis om bilkrocken utanför Uddevalla sjukhus, där de inblandade kördes direkt till NÄL istället för till vårt eget sjukhus eftersom det inte längre tar emot sådana akutfall. Många tycker att det här är skandal, och några försöker göra sig lustiga över regionpolitikerkommentarsfälten på Bohusläningen.

Problemet är att vi visste att det skulle bli så här. Redan när det blev tal om att akuten i Uddevalla skulle läggas ner protesterade många. De insåg vad det innebar. Tyvärr räckte inte deras engagemang. Det var inte tillräckligt, men kanske allra mest; folkrörelser är inget politiker i allmänhet orkar ta hänsyn till i någon större utsträckning (och det bidrar säkert inte heller till ett ökat politikerförtroende i vårt område).

Akuten flyttades. Många var ledsna och besvikna. Många är det fortfarande. Men att först nu inse hur konstigt det är...

Till alla er som ropar skandal: Det är inte odugliga politiker som är problemet. Inte heller är det ett organisatoriskt fel ni tror er peka på. Det enda ni gör är att ni visar ert tidigare oengagemang.

Tidigare pratade man om hypotetiska akutfall. Akutfall där de skadade skulle behövas köras till NÄL om olyckan så skedde på sjukhusets parkering. Men tydligen behövdes det ett riktigt akutfall för att väcka vissa personer som inte lärt sig hur man ska förhålla sig till teoretiska resonemang. Det är lite tråkigt. Inte minst för de skadade, men också för hela vårt område.

21 oktober 2011

Resultat av pålning och husbygge



Söder om Asplundsgatan byggs några av Uddevallas nyaste bostadsrätter, men se så fint det blev även på den norra sidan. En tillfällig 'förbättring', hoppas jag.



19 oktober 2011

På (Socker)toppen


Helgen bjöd på underbart höstväder, och vad passar då bättre än att stiga upp på Uddevallas högsta berg? Även om höstdimma är fint i sig, så hjälper den inte till när man vill titta på utsikten. Men det spelar ingen roll. Att komma upp på ett berg kan aldrig vara en besvikelse. Även om det innebär att jag måste känna mig stel och feg på vägen.










Hädanefter måste jag ta mig upp på Sockertoppen oftare än en gång varje decennium.

18 oktober 2011

Avloppslördag

På lördag håller kommunen i en informationsdag med allt som behövs när man ska installera ett eget avlopp. De har döpt dagen till något så läckert som Avloppslördag.

Jag tycker vi ska stanna upp ett ögonblick och passa på att uppskatta våra kommunala avlopp.

Tack för att ni finns. Ni är en ren fröjd när ni fungerar, och när ni inte fungerar gör ni det så tydligt att vi är beroende av er. Förlåt för att vi missköter er och glömmer bort er ibland. Jag hoppas alla tusentals kilometer av er mår bra och är vid god vigör, så att vi kan fortsätta njuta av era generösa tjänster. Och evigt tack till alla som är anställda för att ta hand om er, och rå om er. Ni är ett oslagbart team. Tack.

Tack.

14 oktober 2011

Vi gillar insekter

Tydligen finns det något som heter Sveriges Entomologiska förening, och tydligen delar de ut ett diplom årligen till markägare som tar hand om sina marker på ett sätt som är bra för insekter. Och i år fick Uddevalla kommun och Bohusläns museum diplomet för att de "visat stor hänsyn till öppna markers insektsfauna". Allt enligt pressmeddelandet på kommunens hemsida.

Uddevalla kommun, jag är stolt.

12 oktober 2011

Politikerna gillar Volvos anställda

I dagens pappersversion av Bohusläningen skriver våra lokala toppolitiker om de nya utmaningarna Uddevalla står inför, i och med nedläggningen av Volvos fabrik. De skriver:

... vi både kan och ska bidra till att de anställda får möjlighet att se över sin situation och eventuellt vidareutbilda sig för att hitta jobb på närmare ort.

Och (ta ett djupt andetag, meningen är lång):

Vi har också påbörjat arbetet med att samtala med våra grannkommuner för att se hur vi kan hjälpa varandra med att skapa fler arbetstillfällen i hela Fyrbodal så att alla de som jobbar norr och öster om Uddevalla och som jobbar på Pininfarina får möjlighet att välja om de vill följa med till Volvos övriga fabriker eller om de vill fortsätta jobba i Fyrbodal.

Det är fascinerande att kommunpolitikerna är så måna om att ge Volvo-arbetarna alla möjligheter att bo kvar och slippa pendla (till Göteborg) alternativt flytta (ännu längre bort). För så vitt jag vet brukar det annars heta att man ska vara beredd att flytta dit jobben finns. Eller gäller det bara ungdomar och yngre vuxna? De som inte anses ha något som håller dem kvar i hembygden?

Jag tolkar det som att de Volvo-anställda anses vara mer värda än de unga vuxna som mer eller mindre tvingas söka sig bort från familj, vänner och hembygd för att jobba eller studera. Och det skaver lite i mina öron.

Jag gissar att kommunen mest är orolig över att bli av med en stor klump arbetsföra invånare - de som kan betala skatt utan att samtidigt tära alltför mycket på samhällets resurser. I så fall tycker jag att våra politiker ska säga som det är istället. För om de på allvar vore intresserade av se till varje individs situation och möjliggöra ett så bekvämt liv som möjligt för alla, varför har vi inte hört mer om detta tidigare?

Nej, det verkar onekligen vara något speciellt med de Volvo-anställda. Politikerna skriver vidare i sin insändare:

Utöver det ansvar vi har som politiker för vår organisation så har vi etablerat ett bra samarbete med Pininfarina.

Aha. Är det då den goda relationen mellan kommunen och Pininfarina som fått politikerna att känna extra mycket ansvar för de anställda? Var det kanske också samma goda relation som gjorde att kommunen valde att hyra en Volvo-cabriolet (som de för övrigt inte längre behöver)? Eller var det tvärtom?

Oavsett hur det egentligen ligger till ser jag (och alla andra uddevallabor) fram emot de nya företagen och arbetstillfällena. De har liksom behövts länge nu.

03 oktober 2011

Besök i vänorten


I går såg jag "Hinomaru" (日の丸), även kallad den japanska flaggan, utanför Rådhuset. Jag antar att det är på grund av ungdomarna från Okazaki som är på besök? Jag hoppas de har haft roligt och tar med sig fina minnen härifrån.


01 oktober 2011

Svampfest

Svamp #1 som liten.
Svamp #1 som större.
Svamp #2 som liten. Någon har tagit en bit av hatten.
Svamp #2 som större. I solnedgång.