30 augusti 2011

Dalaberg - med ständig guldkant på vardagen


En av alla mina favoritplatser i Uddevalla är krönet på gång- och cykelvägen som leder söderut från Dalabergs centrum. Man går genom tunneln, knatar upp för den minimala backen - och plötsligt breder Byfjorden ut sig långt där borta och man riktigt slås av Uddevallas landskaps storhet. Ok, kanske inte, men typ. I alla fall blir jag alltid lika upplyft av utsikten, men då är jag som bekant också svag för sånt.


Bilderna är inte världsbäst på att visa på det jag vill ha visat, men den som vet vad jag menar vet; och den som inte vet kan med fördel försöka ta sig till platsen för att uppleva synen med egna ögon.

För skojs skull tycker jag att vi kan titta på ytterligare en bild tagen på samma plats, men vid en helt annan tidpunkt (närmare bestämt 7e januari 2010). Ser ni? Det är ju absolut förtjusande!


Hej. Hej då!


Den här gynnaren bor i korsningen Tant Gredelins väg - Tant Gröns väg.

Och därmed kommer jag från och med nu att hålla mig långt borta från nyss nämnda område.


29 augusti 2011

En lugn kväll - tyvärr


Jag älskar mörka moln, trots att jag med åren blivit alltmer rädd för åska, och trots att jag även brukar vara rädd när det stormar. De mörka molnen kan dra med sig både det ena och det andra, men ändå fylls jag av en spänd förväntan när jag ser molnen torna upp sig över horisonten. Jag hoppas på oväder; inte för att jag nödvändigtvis gillar att vara rädd, men för att extremt oväder är fascinerande.


Bilderna är tagna i går kväll (i Skeppsviken, helt uppenbart), och ja, jag hoppades lite på att något häftigt skulle hända. Allra minst trodde jag att jag skulle bli sjöblöt inom några minuter, men inte ens det hände. De mörkaste molnen drog förbi och stänkte bara ett fåtal vattendroppar omkring sig, men det var onekligen vackert, och mäktigt att skåda.




25 augusti 2011

Sånt här kan man se i Äsperöd (om man har tur)

Äsperödshemmet.
Liten dunge med träd vid Äsperödshemmet.
Väg mellan Äsperödshemmet och Äsperöds förskola.
Den mäktiga Äsperödsvägen.
Fålla för barn och gräsmatta.
Ljuvliga äpplen.
Ljuvliga träd.

22 augusti 2011

Bäve kommun? Holy shit!


Jag fick en chock nyligen när jag satt och bläddrade i kommunens Korta fakta 2011 en sen kväll. Under rubriken Minnesvärda årtal i Uddevalla läste jag nämligen: "1945 Bäve kommun slås samman med Uddevalla".

Bäve kommun?

Under ett ögonblick skakades hela min världsbild.

Bäve kommun?!

Jag ville veta varför jag aldrig hade hört talas om ett Bäve kommun tidigare. Jag förbannade alla mina forna historie- och samhällskunskapslärare för att de misslyckats så fatalt med att ta upp detta ens en endaste gång, och istället gå igenom riksdagspartierna och den industriella revolutionen två gånger. Ok, det kanske var orättvist, jag har ju haft ett antal år på mig att själv läsa böcker och ta reda på allt om kommunindelningar genom tiderna. Men jag kände inte för att vara rättvis just då. Jag var ju i chock!

I vilket fall som helst: Uddevalla kommun, så som vi känner den, har bara existerat sedan 1971.

Bilden från Wikipedia.
Bäve kommun bildades 1862, och innan dess bestod den av Bäve socken* (det röda på kartan), som var del av Lane härad** (det vaniljkrämsgula på kartan). Det gamla Uddevalla syns som en Sverige-miniatyr, insprängt mellan krämgult, rött och det laxrosa Inlands Fräkne härad i söder.

Alla de nyss nämnda, färgkodade områdena blev alltså så småningom det nutida Uddevalla kommun.

Nu när jag vet känns det genast mycket bättre.

Däremot vet jag inte varför Bäve socken/kommun bestod av två delar. Det verkar få förbli ett mysterium tills vidare.

-

* En socken, kan man säga, är kyrkoförsamlingen. Det vill säga; om vi återgår till kartan så samlades byborna inom det röda området till samma kyrka.


** En härad kan innehålla flera socknar, och hade bland annat som uppgift att se till att lagar och regler följdes inom gränserna.

18 augusti 2011

Midsommaren kom, och är förbi...


Parkens förskola har man haft midsommarfirande. Det är fint. Det är inte lika fint att låta stången stå kvar flera månader efteråt. Som min trogna vapendragare påpekade när vi närmade oss: "Det ser ut som ett bränt kors".


Jag gillar idén med resandet av midsommarstången som en symbol för befruktande av jorden (eftersom det blandar bondromantik och mystik = sånt jag gillar), och då känns det bara fel att se symbolen för liv hamna i stå tills allt som återstår är död och förruttnelse. Om bygdens skörd har varit klen i år så skyller jag på den här stackaren till stång.

Växtligheten i närheten verkar dock inte ha tagit mycket skada...

17 augusti 2011

Cirkus på besök



Uddevalla hade besök av Cirkus Brazil Jack i veckan. Om ni missade det så kan ni inte ha varit utomhus särskilt mycket med tanke på alla affischer som dyker upp över hela stan så fort cirkus vankas.


Jag är normalt ingen paparazzi, men när en av cirkusens stjärnor lockade bakom buskarna kunde jag inte motstå frestelsen att ta ett foto...

Titta noga...

15 augusti 2011

Maxi ICA Torp Uddevalla

Jag får lite dåligt samvete när jag ser många som söker på "Maxi ICA Torp" eller något liknande, och hamnar på mitt inlägg. Med största sannolikhet hittade de inte vad de var ute efter, och jag ber om ursäkt för detta. Meningen med mitt första inlägg om Maxi ICA var ju att peka på hur jobbigt det blir när rätt information inte finns på rätt plats.

Därför tänker jag försöka råda bot på detta genom att nu lägga upp lite (mat)nyttig information om Maxi ICA:

Öppettider: 7 - 22 varje dag.
Adress: Torps Köpcentrum, 45176 UDDEVALLA
Telefon: 0522-653700
Hemsida: http://www.ica.se/kvantum/maxiuddevalla
Ytterligare info: det finns postservice i butiken och man kan även beställa anpassade matkassar med fem dagars middagsmat i.

Så där. Håll till godo.

Notera: informationen kan redan vara gammal. För att vara säker på att få rätt information, var god vänd dig direkt till företaget.

13 augusti 2011

Uddevalla centralstation


Centralstationen får rätt mycket skit från folk som tycker att det är fult där; det ger inget bra förstaintryck när man anländer via tåg till exempel. Det var otroligt länge sedan jag kom med tåget österifrån på dagtid, så jag har ingen direkt uppfattning om hur det ser ut strax innan tåget kör in på upploppet. Däremot har jag kommit söderifrån ett otal gånger under de senaste åren, och jag kan dela med mig av lite insider-kunskap.



Hur det ser ut nära slutstationen struntar resenärer fullständigt i. Minuterna innan tåget stannar är de fullt upptagen med att hålla koll på väska, jacka, huvud, lemmar, färdbevis och medresenärer. Jag är precis likadan. Att titta ut genom fönstret - det enda jag gjort de senaste 75+ minuterna - är ärligt talat det sista jag tänker på. Därför spelar det ingen roll om det växer sly längs spåren och det är klottrat på några väggar.


Däremot; medan jag fortfarande har ro i kroppen att kunna titta ut genom fönstret passerar tåget en av de mest förtrollande platser jag känner till i Uddevalla (och som enklast upplevs just på tåget): mäktiga klippväggar, en glittrande bäck, en lummig skog - på våren sprängfylld av vitsippor... Ingen röjd bangård kan mäta sig mot något sådant ändå. Och det är inte när man anländer som man ser hur det ser ut på stationen; det är när man väntar på avgång. Och då kan det redan vara för sent att försöka ge ett bra intryck.

Dessutom; fjärilar trivs vid överväxta järnvägsspår. Bara det borde vara skäl nog att låta bli att röja i växtligheten mer än absolut nödvändigt.



09 augusti 2011

Uddevalla - nu även på Internet

Jag kan svära på tårtresterna i kylskåpet att Uddevalla inte funnits i Google Maps med street view särskilt länge. I alla fall är det här första gången jag har sett det (och jag vet att jag har saknat Uddevallas street view vid flera tillfällen).


View Larger Map

Roligt ju!

08 augusti 2011

Gammal är inte alltid störst


Det slog mig för några veckor sedan.

Göteborg har börjat planera inför firandet av stadens 400-årsdag som infaller under år 2021. Det är 10 år kvar, så de är ute i god tid. Anledningen till att de är ute i så god tid är att de planerar göra några riktigt stora saker, som att bygga en ny Götaälvbro och bygga helt nya stadsdelar i innerstaden till exempel. De har inte ens hittat på allt stort som de vill göra än, men det är tydligt att Göteborg inte kommer att vara sig likt om 10 år.

Men det som slog mig var att Uddevalla faktiskt är över 100 år äldre än Göteborg. Det har vi kanske inte mycket för, men jag tycker det är rätt coolt ändå.

06 augusti 2011

Uddevallavattnet

Jag dricker vatten varje dag. Kranvatten. Visst, det smakar kanske inte alltid världsbäst på sommaren, men har man ynnesten att få dricka vatten från naturen så får man helt enkelt tugga i sig smaken också. I vilket fall som helst dricker jag heller sommarvatten från Uddevalla än Göteborgskt kretsloppsvatten som börjar smaka papplåda om den får stå några timmar. Men det var inte det jag skulle skriva om nu.

Jag läste nämligen att det läckte olja inom skyddsområdet för Uddevallas dricksvattentäckt. Tydligen är det inte något att oroa sig för, men jag började ändå fundera. Jag insåg att jag inte hade någon aning om var Köperödssjöarna ligger. Det kändes lite pinsamt faktiskt.

Därför tog jag reda på det.


View Larger Map

Köperödssjöarna syns på kartan som ett blått kryss till höger i kartan. Jag konstaterar att de låg mycket närmare, var mycket större, och dessutom låg i ett annat väderstreck än vad jag föreställt mig innan. Så nu har jag fått en ny dröm: att besöka Uddevallas dricksvatten i sin naturliga miljö.

05 augusti 2011

Sommarbilder - 5

Så mäktigt!
Jag är notoriskt svag för stenmurar.
Gamla delen av Norra kyrkogården.
Nån sorts vackra blommor.
Äppelträd.

03 augusti 2011

På promenad längs Strandpromenaden


Strandpromenaden, en kväll i slutet på förra veckan. Det är sant som det är sagt att Strandpromenaden lockar alla möjliga människor. Uddevallabor så klart; unga, barnfamiljer, äldre, motionärer, cyklister och flanörer. Men också turister. Själv roas jag dock oftare av fåglarna än av människorna längs Strandpromenaden.



Gyllene kväll!

Risk för regn... båge!



Jag blir lika förtjust varje gång jag ser en regnbåge.

Dramatiskt moln över Tureborg igår.