18 oktober 2015

Solnedgång bakom hamnområdet


Är Uddevalla 1100 år gammalt?

Historia - som disciplin - är en märklig sak.

Det är en av slutsatserna jag drog efter att ha läst "Om tillkomsten av staden Uddevalla samt brottstycken av dess historia före slutet av 1500-talet", av Albert Brycker.

Även om Uddevalla fick sina stadsprivilegier 1498, så inser de flesta att staden funnits längre än så, och man utgår från att platsen fungerat som marknadsplats ännu längre. Men hur länge? (1200-talet nämns ibland i sammanhanget.)

I "Om tillkomsten av staden Uddevalla..." citerar Brycker ur två gamla böcker. Den första är från 1696, och skriven av lantmätare Johan Kempenschöld:

"Uddevalla är en utaf dee äldre städer, skall wara funderat (grundat) i Hedendomen och ehrnått sitt namn efter en hednisk konung Odden".

Den andra boken heter "Geografien öfwer Sveriges rike" (1762), och är skriven av assessor Eric Tuneld:

"Uddevalla, en stapelstad... är öfwer 800 år gammal och har icke warit flyttad, utan alltid legat på detta stället."

För en vanlig människa är det här högintressant information. Om Uddevalla var 800 år gammalt redan 1762, då har ju staden snarare grundats på 900-talet. Historiker är dock inte vanliga människor. Eftersom det inte finns flera och trovärdiga skriftliga källor från den tiden (eller ens någon tid i närheten) om Uddevallas vara eller icke-vara, så kan historiker inte låta sig tro på det som står. Att en lantmätare och en assessor på 1600- och 1700-talet riskerade sina anseenden på att hävda att Uddevalla är enormt gammalt, ja, det betyder ingenting utan lika enormt gamla (samt bevarade och lätt-tolkade) källor.

Självklart menar jag inte att man borde lita blint på vad som står i gamla böcker. Det kan finnas hur många anledningar som helst till att lantmätare Kempenschöld och assessor Tuneld skrev som de skrev. Men jag menar att det vore rimligt att anta att de skrev vad de ansåg vara sant, och att de på något sätt fått den informationen från sin omgivning, antingen via ännu äldre skrifter eller muntligt, som från sägner eller liknande.

Om 1760-talets muntliga berättelser talade om ett Uddevalla som var över 800 år gammalt, så har jag, i egenskap av en visserligen rätt romantiskt lagd uddevallabo, ingen större anledning att misstro den tidens människor. Man kände förmodligen till att stadsprivilegierna fåtts 1498, och eftersom folk på den tiden också räknade år visste de att det knappt gått 300 år sedan dess. Men något fick dem att säga just 800 år. Vad? Sånt blir jag väldigt nyfiken på.

När man sedan minns att Uddevalla skulle ha varit grundat i "Hedendomen", och att Sverige inte började bli kristet förrän på 800-, 900-, 1000-talet någon gång, börjar det kännas som en lite för lycklig slump helt plötsligt...

Spännande är det oavsett! Att få veta vad dåtidens människor trodde, tyckte och tänkte, menar jag.

05 oktober 2015

Elskåpstävlingen - 3 år senare


Kommer ni ihåg den här? Tävlingen som utmynnade i 16 konstverk som kom att pryda några av centrums många elskåp.

Jag kommer ihåg den. Faktum är att jag sparat foldern med kartan över promenadslingan ända sedan dess i syfte att en vacker dag gå och titta på alla verk. På ett eller annat sätt råkade jag väl få se alla ändå, men den där koncentrerade promenaden blev aldrig av. Det vill säga, inte förrän tills för några veckor sedan.

Den vackra dagen (som bjöd på både strålande sol och hällregn) kom, och här nedan följer en redovisning av hur det ser ut nu, drygt tre och ett halvt år sedan konstverken sattes upp.

Hur många har överlevt väder och vandaler? Vilka motiv finns kvar? Gissa, chansa och lägg era bud nu, så tar vi en titt.

1

Aj, aj, aj... Ingen bra start det här...

2

Någonting grått och klumpigt har blivit grått och klumpigt igen...

3

Bättre lycka nästa gång.

4

Jaha. Ännu en besvikelse.

5

*suck*

6

Yes! Där satt den!

7

Då var vi tillbaka till sånt här...

8

En tagg på det.

9

Lite medtagen i kanten, men fortfarande fin.

10

Hon har nog hunnit se ett och annat under åren.

11

Jag hade nästan vant mig vid att konstverken satt kvar. Nästan.

12

Inte nog med att konsten är hel och ren, elskåpet har också begåvats med ett matchande skräp ovanpå. Toppklass!

13

Alltså.. så här var det. Jag HITTADE INTE rätt elskåp. Varken kartan eller att gå fram och tillbaka längs rätt kvarter hjälpte. Så här är en bild på något liknande. (Konstverket sitter nämligen inte kvar oavsett).

14

Sommar. Härligt. Jag var också plaskblöt vid det här laget.

15

Så hel och fin. Å andra sidan sitter den också rätt gömd.

16

Final och hedersplatsen! Sönder och tejpad, men kvar (och den jag sett oftast/mest genom åren)!

Den som gissade på 7 stycken kvar hade rätt. Grattis!

Ärligt talat fanns fler kvar än jag förväntade mig. Det kan nog ses som någon slags vinst för både projektet och uddevallaborna, eller vad säger ni?